Begin maart barstte de coronacrisis in volle hevigheid los. De zorgsector kreeg gebrek aan van alles, onder andere aan handgel, testmaterialen en mondmaskers. Koninklijke DSM zocht én vond mogelijkheden om te helpen.
DSM gaf gehoor aan de hulpvraag voor beschermende middelen en heeft direct uit eigen voorraad 15.000 mondkapjes en 210 veiligheidsbrillen geschonken aan Nederlandse zorginstellingen.
Ook had de zorgsector dringend behoefte aan handdesinfectiemiddel. DSM maakte gratis maar liefst 260.000 flessen handdesinfectiemiddel. Dit gebeurde bij DSM Waalwijk. Site manager Bastiaan van Wieringen: “Om dit te kunnen doen hebben we razendsnel een productielijn voor verfgrondstof omgebouwd tot een productielijn voor handgel.” De Biotech Campus Delft was nauw bij het project betrokken. “Hans van der Zalm, manager van het Service Lab Delft, heeft een belangrijke adviserende rol gespeeld en ons geholpen om te bepalen welke kwaliteitstesten nodig waren”, aldus Van Wieringen.
Het DSM Biotechnology Center (DBC) had drie microbiologische veiligheidskabinetten besteld, deze stonden klaar om uitgeleverd te worden. Toen ze benaderd werden door de leverancier of het mogelijk was om van de bestelling af te zien, ten behoeve van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat dringend behoefte had aan dit soort kabinetten om veilig laboratoriumonderzoek te kunnen doen in de strijd tegen het coronavirus, was het DBC direct bereid de kabinetten ter beschikking te stellen.
Noël van Peij, principal scientist bij het DSM Biotechnology Center vertelt: “DSM heeft samengewerkt met onder andere AFPRO en Koninklijke Auping om voor het Landelijk Consortium Hulpmiddelen miljoenen medische FFP2 mondmaskers te produceren. Mijn collega Sjaak Griffioen heeft geholpen de maskers te ontwerpen en onderzocht welke bedrijven de productie op zich konden nemen.” De Nederlandse overheid distribueert de maskers in Nederlandse ziekenhuizen en daarbuiten. Hiermee wordt in ongeveer 25% van de totale behoefte aan medische mondmaskers in Nederland voorzien.
“In de regio Haaglanden hebben we met de zorginstellingen van de Reinier de Graaf Groep de mogelijkheid bekeken om gebruikte mondmaskers te steriliseren voor hergebruik. Dit voor het geval er toch onvoldoende níeuwe mondmaskers beschikbaar zouden komen.” aldus Van Peij.
Van Peij heeft ook veel energie gestoken in het oplossen van het tekort aan tests. “Helaas waren er te weinig testkits en materialen voor testen beschikbaar. DSM heeft daarom gekeken of het kon helpen. Mijn collega Rolf van Benthem heeft staafjes ontworpen die nodig zijn om slijm af te nemen bij patiënten. Ook hebben we mogelijke producenten gevonden voor die staafjes. Verder kunnen we, in opdracht van leveranciers van testkits, componenten (reagentia) maken voor die testkits. We hebben daar de productiecapaciteit voor op de Biotech Campus Delft”.
Minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vroeg op 26 maart 2020 namens het kabinet Feike Sijbesma, voormalig CEO van biochemie-concern DSM, om tijdelijk als speciaal gezant op te treden voor diverse aspecten rondom de coronacrisis. Sijbesma ging onder andere op zoek naar producten waar in de zorg een tekort aan was.