De TU Delft verzorgt verschillende cursussen over bioprocestechnologie voor gevorderden. Tijdens deze cursussen maken professionals en studenten uit de hele wereld kennis met elkaar en met het vakgebied. Professor Sef Heijnen organiseert de cursussen sinds 1989. Hij vindt de Biotech Campus Delft als nieuwe cursuslocatie een meerwaarde: “Hier gebeurt het.”
Cursisten komen voor veertig procent uit de industrie en voor zestig procent van de universiteit. Sef Heijnen: “Ingenieurs en moleculair biologen werken in teams in wedstrijdverband samen aan een praktijkopgave. Zo leren ze elkaars vakgebieden kennen. Aan het eind van de cursus is er een prijs voor het beste team, ter beschikking gesteld door een bedrijf.”
Op een gegeven moment opperde professor Henk Noorman, werkzaam bij DSM en deeltijdhoogleraar aan de TU Delft: “Kunnen we die cursussen niet op de Biotech Campus Delft geven?” En zo gebeurt het sinds november 2018. Heijnen is daar erg over te spreken: “Normaal gesproken zitten de cursisten in een zaaltje, nu zitten ze midden in de industriële omgeving. Ze bezoeken de Bioprocess Pilot Facility en maken een rondje langs de laboratoria.” De cursisten vinden het leuk en het geeft de cursus ook extra uitstraling. “Er ontstaan levendige discussies tussen gastsprekers, DSM-medewerkers en cursisten”, weet Heijnen. “Volgens mij zien DSM-medewerkers die uitwisseling ook als een belangrijke plus. Het is vruchtbaar om professionals uit de hele wereld over de vloer te hebben.”
In 1973 startte Sef Heijnen als scheikundig ingenieur bij Gist-Brocades, eerst in de productie en later bij de onderzoeksafdeling. Hij ontwierp er de waterzuiveringsinstallatie. Al die tijd onderhield hij goede contacten met de TU Delft. Daar ging hij in 1988 aan de slag als hoogleraar bioprocestechnologie. Hij zette er onder andere 'advanced courses' op, zoals 'modelleren op verschillende schalen' en samen met de Wageningen Universiteit de cursus 'het ontwerpen van bioprocessen'. Heijnen is sinds kort met emeritaat, maar laat de 'advanced courses' nog niet los.