Maak kennis met Meatable, nieuwkomer in Planet B.io op de Biotech Campus Delft. Het bedrijf ontwikkelt ‘kweekvlees’: van cel naar vlees met veel minder uitstoot en ruimtebeslag. In de zomer van 2020 hoopt Meatable de eerste producten op laboratoriumschaal gereed te hebben.
“Veel mensen houden van vlees”, zegt Meatable CEO Krijn de Nood. “Het is een belangrijke bron van eiwitten. Voor ons westerlingen is het onderdeel van het dagelijks menu, maar ook wereldwijd kunnen steeds meer mensen zich voor het eerst vleesproducten veroorloven. Dat is fijn voor ons en voor hen persoonlijk, maar erg duurzaam is
het niet. Voor één kilo biefstuk is vijfentwintig kilo voer nodig. Als je insecten als eiwitbron inzet, is dat maar anderhalve kilo. Bovendien stoten runderen veel methaan uit en nemen ze veel ruimte in. Toch: als je honderd mensen op straat de keuze geeft tussen een stukje biefstuk of een hapje insecten, dan gaan er waarschijnlijk 95 voor de biefstuk ”.
Is het mogelijk om wél de lusten te krijgen en níet de lasten? Wél het vlees, níet de uitstoot? Ja, dat kan, maar het vergt nog wel doorontwikkeling.
“Wij kweken uit cellen spieren en vet op weefsel-
niveau”, geeft De Nood aan. “We zijn gestart in 2018 en werken inmiddels met zijn dertienen. We verwachten komende zomer het eerste product op laboratoriumschaal gereed te hebben.” De volgende taak is dan opschaling. De Nood: “Daarmee verschuift ons zwaartepunt als het ware van moleculair biologen naar bioprocess engineers. Onze technologie heeft alleen zin als je uiteindelijk op prijs met ‘dierenvlees’ kunt concurreren.
De sleutel daarvoor ligt in opschaling.”
Vanwege de opschaling is het prettig om vlakbij de Bioprocess Pilot Facility op de Biotech Campus Delft te zitten, vindt De Nood. Was dat de reden om voor Planet B.io te kiezen? De Nood: “Wij zijn actief in de voedingsbiotechnologie. DSM is één van de wereldwijd toonaangevende bedrijven op dat gebied. Dat is ook een belangrijke reden om ons hier te vestigen.”
Foto: Krijn de Nood CEO Meatable